Lista aktualności Lista aktualności

najnowsze aktualności najnowsze aktualności

Powrót

Ogólnopolski Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej

Ogólnopolski Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej

Jak co roku, 11 lutego obchodzimy Ogólnopolski Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej.

 

Zima nie ustępuje, las jest przykryty białą pierzynką, a do tego porządnie mrozi. Jest to szczególnie trudny czas dla zwierzyny leśnej, która ma obecnie utrudniony dostęp do pokarmu. Choć panujący w naszym kraju klimat nie jest groźny dla życia zwierząt, to szacuje się, że w okresie zimowym przez 20 do 30 dni trwają tzw. „dni głodowe”. Jest to okres kiedy zwierzyna w ogóle nie ma dostępu do pokarmu lub gdy dostępnego pokarmu jest zbyt mało, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie. Wówczas należy zwierzynie pomóc, a robią to leśnicy i myśliwi.

W lesie znajduje się sieć paśników, które uzupełniają myśliwi. Wykładają siano, wysypują zboże, a także warzywa i owoce (marchew, buraki, ziemniaki, jabłka). Ważne jest uzupełnienie diety w składniki mineralne zawarte w soli, dlatego wykłada się też tzw. lizawki słupowe, czyli kostki/bryły soli zamieszczone na drewnianych słupach.

Leśnicy, aby pomóc zwierzynie przetrwać ten trudny okres wykładają drzewa zgryzowe. Są to celowo ścięte i pozostawione drzewa, z których zwierzyna zgryza i zdziera korę. Stąd nazwa - „drzewa zgryzowe”. Na powierzchniach gdzie prowadzi się prace z pozyskania drewna pozostawia się także niewyrobione czuby pozyskanych drzew i gałęzie. Szczególnie zwierzynie smakuje młoda kora sosny oraz osiki. Takie postępowanie przynosi wymierne korzyści, ponieważ pozwala uniknąć ogryzania kory przez zwierzynę z młodych drzewek w uprawach (tzw. spałowanie).

Pomagać zwierzętom leśnym  trzeba rozsądnie, sztuczne dokarmianie to konieczność dlatego najlepiej robić to w porozumieniu z profesjonalistami. 11 lutego na pweno żaden leśnik ani myśliwy nie zapomni o dostawie do paśnika świeżej porcji wartościowego pokarmu.

 

 

Bibliografia:

„Rok leśniczego”, J. Szałata, Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2016